ИНТЕРВЮ ЗА БНР БЛАГОЕВГРАД

Българско семейство създаде платформа, която свързва търсещи и даряващи кръвна плазма

дари живот - дали плазма

Петя и Георги са българско семейство, което преди седмици започва да обмисля с какво могат да бъдат полезни във време на пандемия. Петя е звукорежисьор в БНР, а съпругът й Георги е уеб дизайнер. Преценяват, че ограниченият им семеен бюджет не позволява да направят голямо дарение за предпазни средства на медиците. Затова тръгват в друга посока – платформа за свързване на дарителите на кръвна плазма и нуждаещите се от нея.

„Идеята за „Дари живот“ дойде спонтанно. Решихме, че искаме да помогнем на хората, които търсят плазма. В морето от публикации във фейсбук, обявите за търсене на плазма доста бързо падат надолу и този зов за помощ остава нечут и невидян. Създаването на тази платформа помага на хората да се свързват максимално бързо едни с други“, казаха в интервю за Радио Благоевград Петя и Георги.
Двамата имат много приятели, прекарали COVID-19, но не това е мотивът за създаването на „Дари живот“.

„Ние обмисляхме как да помогнем много преди нашият близък да се разболее. Това да знаеш, че си помогнал на някого да спаси свой близък, няма цена. Тази платформа дава шанс на хората да стигнат по-бързо един до друг и да си помогнат“, допълниха те.

Георги успява да създаде сайта на платформата за около два дни, но той започва да работи едва две седмици по-късно.
„GDPR-а много ни спъна и сме много благодарни на длъжностното лице по защита на личните данни Радослав Маринков, който напълно безплатно ни консултира и е част от екипа ни. Дизайнът на сайта е много прост, регистрацията също е опростена. Сайтът е добре защитен“, каза Георги.
До момента регистриралите се в платформата са около 20 човека, шестима от които са дарители на кръвна плазма. За популяризиране на платформата семейство Банови разчитат на медиите, както и на фейсбук групата  „Дари плазма“ на Силвия Велчева.

Платформата не събира пари чрез дарения и не разполага с дарителска банкова сметка. Дейностите по търсене и даряване на кръвна плазма се осъществяват само и единствено между потребителите на платформата. Екипът на „Дари живот“ работи на доброволни начала. Зад каузата стоят Петя и Георги Банови, Радослав Маринков, както и юрисконсулт, който засега предпочита да остане анонимен.

Comments are closed

Сравни