ИНТЕРВЮ ЗА „АКТУАЛНО“

Младо семейство създаде платформа за търсещи и даряващи кръвна плазма

Петя и Георги са заедно от 3 години. Той е уеб дизайнер, а тя звукорежисьор в Българското национално радио. Водени от желанието да направят нещо заедно и да помагат, те решават да създадат платформата „Дари живот“, която осъществява връзката между търсещи и даряващи кръвна плазма за лечение на Covid-19.

„Една сутрин се събудих с тази идея, казах на жена ми и тя я одобри. Понеже виждахме как публикациите на търсещите плазма във ФБ остават нечути, решихме да направим тази платформа. Тя ни отне буквално 2 дни и още около 14 дни, за да оправим законодателството“, споделя Георги.

дари живот - дари плазма

„В началото ние имахме идея да дарим финансови средства или лични предпазни средства на медиците, но тъй като бюджетът ни е ограничен, решихме че тази помощ няма да е достатъчна или поне не толкова колкото ни се иска на нас. Той изгради платформата, а аз му помагам с административната част – оформяне на общите условия и GDPR-ът, който беше една от спънките за нас. Аз помагам и с рекламата на платформата с апел тя да бъде споделяна от повече хора, за да достигне до най-много хора за кратък период, защото времето в момента е решаващо“, категорична е Петя.

За популяризиране на платформата семейство Банови разчитат основно на медиите, както и на Фейсбук групата „Дари плазма“ на Силвия Велчева. „Имаме вече доста регистрирани потребители. Това, което ни прави впечатление е, че регистрираните потребители не пускат обяви, те следят доколко тяхната кръвна група е съвместима с търсещите и директно се свързват помежду си. Това е и идеята на платформата – хората да се свързват директно едни с други. Ние не сме нито посредник, нито гарантираме намирането на плазма, ние просто сме им дали възможност по-възможно най-прекия път да се свържат едни с други.“

„Също така всяка споделена информация там е тяхна отговорност, защото ние няма как да проверяваме достоверността на всяка една обява. С цел да не се публикува една и съща обява много пъти сме сложили ограничение в рамките на 30 дни един потребител да може да публикува само 2 обяви. Важно е да отбележим и че всички обяви се изтриват автоматично на всеки 30 дни, както и неактивните акаунти, по този начин от една страна чисто технически платформата не се претоварва и от друга, по-важната е, че потребителите виждат само актуални обяви“, уточнява Петя.

Ползването на платформата е безплатно и изключително лесно. Необходима е само бърза регистрация, съгласие с общите условия на сайта и обработката на лични данни. “

Веднага влизайки на сайта виждат менюто, в долната част на сайта има 2 форми – за вписване в системата и за регистрация. Много е опростена. Въвежда се потребителско име, което не е реалното име на човека и може веднага да качи своята обява като отбелязва дали е търсещ или даряващ. Във Фейсбук страницата изрично ги предупреждаваме да не пускат обяви, а директно да се пренасочват към платформата, тъй като тя автоматизира процеса“, допълва Георги. “

В началото искахме да вземем доброволци, които да контролират целия процес и да се чуват с хората, но после решихме, че всички сме големи хора и можем сами да поемем контрола върху този процес. Ако на мен ми трябва плазма или трябва да дарявам, аз ще се свържа с хората и директно ще се уговарям с тях, така и вариантът за грешка е по-малък, отколкото когато има посредник между тях“, уверена е Петя.

Двамата поддържат платформата за собствена сметка.

„Научени сме от родителите си така, че ако можеш да помогнеш с нещо и това не ти тежи – помогни. Ако не, просто не пречи. Това е кауза, когато става дума за човешки животи не би трябвало да се приравнява със сметки. Да, трудът струва пари, но в случая това не е водещо за нас. И в момента имаме приятели, които се борят с Ковид, аз постоянно им давам сила и не само на тях. Хора, вярвайте, можете да се справите, не се отчайвайте, нещата се оправят в един момент“, казва Петя.

дари живот - дари плазма

Петя и Георги си пожелават платформата да стигне до повече хора в нужда, за да има смисъл.

Най-вече дарители, защото те са изключително важна част. Търсещите ще преобладават, примерно 2/3-ти към 1/3-та дарители“, твърди Георги.

Просто споделяйте, искаме да достигнем до възможно най-много хора и платформата да изпълни предназначението си. Би било прекрасно след няколко месеца да нямаме нужда от кръвна плазма, всичко да е наред, но за а стигнем до този момент трябва да положим нужните за това усилия“, твърди Петя.

А до тогава семейство Банови ще крачат заедно в една посока, с грижа и мисъл не само един към друг, но и към цялото общество.

ИЗТОЧНИК: https://www.actualno.com/healthy/mlado-semejstvo-syzdade-platforma-za-tyrseshti-i-darjavashti-kryvna-plazma-video-news_1533121.html
© Actualno.com

Comments are closed

Сравни